Яндекс цитирования

С сентября месяца каждое воскресенье по окончании Литургии при храме святых первоверховных апостолов Петра и Павла проводятся богословские курсы. Приглашаются все желающие.

Акафист святым первоверховным апостолам Петру и Павлу

Кондак 1

Избраннии проповедницы Агнца Непорочнаго, за ны закланнаго, Христа Бога, преславнии апостоли Петре и Павле! Яко Боговедением концы мира озарившии и обильно струями благодати напоившии, и ныне с любовию призрите на чтущия усердно память вашу. Исполните нас духа премудрости, сердца наша верою утвердите, да непрестанно благодарственная вам поем, со умилением зовуще:

Радуйтеся, святии первоверховнии апостоли Петре и Павле.

Икос 1

Ангели благовестницы явистеся на земли, апостоли Петре и Павле блаженнии, зане от Самаго Виновника спасения нашего на делание ваше призвани бывше, широту всея земли обтекосте, иудеом и еллином Христа распятаго, Божию Силу и Божию Премудрость проповедающе. Темже и мы, светом учений ваших озаряеми, сердцем и усты взываем к вам сицевая:

Радуйтеся, звезды светозарныя, от востока возсиявшия и всем людем путь ко Христу показавшия;
Радуйтеся, Церкве Христовы утверждение и столпи непоколебимии.
Радуйтеся, власть вязати и решити грехи наша от Христа приимшии;
Радуйтеся, во святых писаниих ваших к вере и упованию на Бога вся ны призывающии. Радуйтеся, в житии вашем образы обращения согрешающим явившии;
Радуйтеся, высоту любве истинныя словом и делом нам показавшии.
Радуйтеся, святии первоверховнии апостоли Петре и Павле.

Кондак 2  

Видя тя, апостоле Петре, на море Галилейстем вкупе со Андреем, братом твоим, вметающа мрежи, Господь рече вам: грядита по Мне, и сотворю вы ловца человеком. И абие, оставльше мрежи, по Нем идосте. Темже, красото Церкви вселенския, сотвори и нас предстательством твоим скоры быти на делание заповедей Божиих, косны же ко греху, да, злобою младенствующе, достигнем вси в меру возраста мужа совершенна, поюще Богови: Аллилуиа.  

Икос 2  

Разум Божественный освети тя, Павле, избранный сосуде Божий, егда, ревнуя о отеческих преданиих, шествовал еси в Дамаск гонити Церковь Христову. Тогда бо внезапу сияние Славы Господни облиста тебе и глас бысть с Небесе: Савле, Савле, что Мя гониши? Ты же, аще зрением плотским омрачился еси, но духом узрел еси Силу и Славу Христа распята, тьму просвещающа и любовию Церковь Свою созидающа, и того ради пленился еси духом, покаяние и послушание нося и глаголя: “Господи, что сотворю?”. Посем, восприим жребий апостольства от руки Господни и крещение водою и Духом от Анании блаженнейшаго, явился еси предивно сосуд избранный благодати и свидетель немолчный Спасителя нашего, от Негоже и мы, просвещаемии, пети тебе навыкохом сицевая:

Радуйся, светлосте церковная, от Света Неизреченнаго на пути пречудно во откровение языков возжженная;
радуйся, знамения Силы Божия в житии твоем чудно явивый и тем уста непокоривым на веки заградивый.
Радуйся, сосуде избранный, меньша от апостол и перваго от грешник себе сокрушенно нарекий;
радуйся, якоже Херувим тайнозритель, даже до третияго Небесе верою и любовию вознесенный.
Радуйся, якоже Серафим пламенный, ревностию по Бозе непрестанно снедаемый и истаеваемый;
радуйтеся, Павле и Петре, благовестия трубы громогласныя, основания ветхаго мира, якоже Иерихон вторый сокрушившия.
Радуйтеся, святии первоверховнии апостоли Петре и Павле.

Кондак 3  

Сила Вышняго, в немощех познаваемая, излия на тя, Павле, адаманте веры, благодать на благодать, зане неложно исповедал еси: Вся могу о укрепляющем мя Иисусе. И воистинну проповедал еси Евангелие во явлении Духа и силы, творя великая и неизреченная, славная же и ужасная, яко неведущии Бога Боговедению научахуся, сердца ожесточенная елеом милосердия напаяхуся и вся овцы расточенныя во ограду Пастыря Единаго отвсюду стекахуся, Емуже и пети согласно научишася: Аллилуиа.

Икос 3  

Имея дерзновенную любовь ко Господу, шествовал еси, Петре, по водам воздвизаемым, яко по суху. Но аще и потоплением был еси устрашаем и сомнением обуреваем, не потопился еси в пучине, понеже простерл еси руце и очи ко Спасу, вопия Ему из глубины сердечныя: Господи, спаси мя. И в той час руку помощи восприял еси от Христа, Избавителя нашего. Тако и мы в сей юдоли земней, бедами устрашаеми и волнами страстей потопляеми, взирающе на течение твое, к тихому пристанищу добре нас наставляющее, благодарственно воспеваем ти сице:

Радуйся, каменю веры многоценный, от Камене Краеугольна избранный и утвержденный; Радуйся, храме Духа Святаго, многоразличными дарованьми от Того преизрядно украшенный.
Радуйся, рыбарю препростый, премудрости Божия исполненный, ейже от человек никтоже противитися может;
Радуйся, самовидче величия Божия, паче царей и славных земли от Господа на вся веки прославленный.
Радуйся, хартие одухотворенная, в нюже огненными писмены слово Божие вписася;
Радуйся, с Павлом апостолом светило равночестное и незаходимое.
Радуйтеся, святии первоверховнии апостоли Петре и Павле.

Кондак 4  

Бурю лютых искушений воздвиже древле человекоубийца, искони иский Церковь Божию потребити и ученики Спасовы, якоже пшеницу, разсеяти: но Господь молися о тебе, Петре, да не оскудеет вера твоя. И тако, от Спаса просвещаем и от Него в немощи укрепляем, воистинну сокрушил еси челюсти вражия и обращся утвердил еси братию твою, поя Богу: Аллилуиа.

Икос 4  

Слышаще, Павле премудре, о дивнем избрании твоем, во еже возвестити имя Господа Иисуса народом и царем и сыном Израилевым, и видяще тя в слове, в житии, в любви, в дусе, в вере, в чистоте, якоже света языком во спасение их поставлена, невернии верою просвещахуся, вернии же, ликовствующе, Господа прославляху. Темже и мы, сорадоватися заповедь приемше, приносим ти гласом радования таковая:

Радуйся, верный служителю Христов, вся славная мира якоже сор и прах вменивый и всем себе поработивый Христа ради и Евангелиа;
Радуйся, добрый воине Христов, во вся оружия Божия облеченный и вся языки в послушание Христово покоривый.
Радуйся, жертво приятнейшая, Христу сораспеншаяся, Христа ради по вся дни умирати приобыкшая;
Радуйся, сеятелю слезами многими, узниче и исповедниче преславный, язвы Господа Иисуса Христа на теле твоем радостно носивый.
Радуйся, славо и похвало Церкве Вселенския, позорище мирови бывый, глад, жажду, наготу, биение и поругание за Христа многочастне претерпевый;
Радуйтеся, Павле и Петре, апостолов украшение, миру благовестницы, Церкве утверждение.
Радуйтеся, святии первоверховнии апостоли Петре и Павле.

Кондак 5  

Боготечная звезда явился еси, Павле, егда течение твое, пресветло начен от Дамаска, даже до Рима простерл еси и якоже прежде звезда от восток научи волхвы кланятися Солнцу Правды, сице и ты, Богомудре, путь ко Христу показал еси всем, хотящим достигнути спасения, взывая со дерзновением многим: подражатели мне бывайте, якоже и аз Христу. Емуже и пети научил еси нас единеми усты: Аллилуиа.  

Икос 5  

Видев на горе Фаворстей Славу Единороднаго от Отца, одеяна Светом, яко ризою, хотяща же за ны облещися в ризу поругания, глаголал еси, Петре, Иисусови, провидя Славу несказанную искупленных Кровию Агнца Непорочна Христа: Господи, добро есть нам зде быти. Сего ради и мы, роди дальнии, лишени чистоты светозарныя, аще и недостойни суще, обаче твоим ангельским гласом призваннии к наследию нетленну, чисту, неувядаему, соблюдаему на Небесех, якоже общницы хотящей открытися Славе, воспеваем ти сице:

Радуйся, блаженне, от Присносущныя Истины достойно “блажен” нареченный;
Радуйся, бисере предобрый, от Господа при езере обретенный и светом от Света осиянный.
Радуйся, от Самаго Искупителя рода человеча на проповедь Евангелия посланный;
Радуйся, воистинну ловец человеков явивыйся, ты бо, якоже и прежде, благодатию влечеши души омраченныя в чудный Свет Христа Бога.
Радуйся, источниче животворный, от Источника жизни вечныя истекий и от богатства даров Духа Святаго жаждущия души напояяй;
Радуйтеся, Петре и Павле, якоже Серафими шестокрилатии, у Престола Царя Славы парящии и ко свету Тайн Божиих приницающии.
Радуйтеся, святии первоверховнии апостоли Петре и Павле.